Δέκα αιολικά πάρκα-μεγαθήρια

Saturday, 08 February 2014. Καταχωρήθηκε στην Κατηγορία Επικαιρότητα

Δέκα αιολικά πάρκα-μεγαθήρια

Δέκα αιολικά πάρκα-μεγαθήρια, αποτελούν την αιτία του πολεμικού σκηνικού, Ο πόλεμος και οι μπίζνες της μονής Μεγίστης Λαύρας για τις 111 ανεμογεννήτριες στη Σκύρο.

Της Μαριάννας Τζάννε

Το πανηγύρι του Αϊ-Γιώργη στη Σκύρο είναι μια ανοιξιάτικη κινητή γιορτή που κάθε χρόνο αποτελεί σημείο επαφής μεταξύ των λιγοστών κατοίκων του νησιού και των ιερών πατέρων του Αγίου Ορους. Ανάμεσα στους επισκέπτες που μαγεύονται από το τελετουργικό φαγοπότι με τις σούβλες και τα αχνιστά αρνιά ανήμερα της γιορτής, το στόλισμα των εικόνων και την προετοιμασία με τα παραδοσιακά στρωσίδια στα νησιώτικα σπίτια των Βόρειων Σποράδων μπορεί κανείς να διακρίνει τη στιβαρή, σχεδόν επιβλητική, παρουσία του αρχιμανδρίτη γέροντα Προδρόμου, ηγουμένου της Μονής Μεγίστης Λαύρας.

Η ιερά μονή θεωρείται η μήτρα του κοινοβιακού μοναχισμού του Αγίου Ορους, η μεγαλύτερη σε έκταση και η πιο πλούσια μεταξύ των μοναστηριών του. Το μεγαλύτερο μετόχι της, αυτό του Μυλοποτάμου, βρίσκεται εντός του Άθωνα, παράγει κρασί και προσθέτει σημαντικά έσοδα στην περιουσία της μονής.

Στα αναρίθμητα κτίρια της ιερής πολιτείας μπορεί κανείς να βρει από ξυλουργείο, ελαιοτριβείο, πριονιστήριο, γηροκομείο, νοσοκομείο μέχρι και ελικοδρόμιο. Το μοναστήρι του Αϊ-Γιώργη τής ανήκει, όπως και ένα μεγάλο κομμάτι της Σκύρου (περίπου το 1/5 του νησιού), και στον εορτασμό του είναι από τις λίγες φορές που οι Σκυριανοί έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τον επικεφαλής της πρώτης στην ιεραρχία μονής της αθωνικής κοινωνίας, που στο άκουσμά της οι ντόπιοι σηκώνουν από καιρό μαύρα πανιά.

Οι ανεμογεννήτριες είναι ο κυριότερος λόγος που τα πνεύματα στη Σκύρο είναι οξυμένα. Οι μεγαλεπήβολες «ιερές» μπίζνες που ξεκίνησε πριν από οκτώ χρόνια η Μονή Μεγίστης Λαύρας με σκοπό να αξιοποιήσει μια έκταση περίπου 37.000 στρεμμάτων στο νησί, εγκαθιστώντας δέκα αιολικά πάρκα-μεγαθήρια, αποτελούν την αιτία του πολεμικού σκηνικού. Για την πράσινη επένδυση, η οποία υπολογίζεται να κοστίσει πάνω από 650 εκατ. ευρώ, οι καλόγεροι σχεδιάζουν μαζί με την εταιρεία ΕΝΤΕΚΑ του κ. Κωνσταντίνου Φιλιππίδη την εγκατάσταση 111 ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 333 MW. Η δαπάνη, αλλά και ο όγκος του έργου θεωρούνται κολοσσιαία και ως έναν βαθμό αποδίδονται από τον επενδυτή στο υποβρύχιο καλώδιο για την ηλεκτρική διασύνδεση της Σκύρου με την ηπειρωτική χώρα που κοστολογείται από 150 έως 200 εκατ. ευρώ. Εάν το μέγεθος δεν ήταν τόσο μεγάλο και αν οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας ήταν ηπιότερες, τότε ίσως η πράσινη μορφή ανάπτυξης να ήταν καλοδεχούμενη. Οσο όμως οι επενδυτές και οι ιεράρχες επιμένουν στη σπουδαιότητα και τη σημασία του έργου, άλλο τόσο η κοινωνία αντιστέκεται, με ομόφωνες αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου, του περιφερειακού συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, φορέων και συλλόγων του νησιού.
 
Η συνάντηση στο ΥΠΕΚΑ και η αλλαγή πλεύσης του Μανιάτη

Πριν από  λίγες μέρες η επένδυση της Σκύρου επανήλθε στο προσκήνιο. Ο υπουργός Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης δέχτηκε στο γραφείο του μια ισχυρή πλειοψηφία βουλευτών, φορέων και εκπροσώπων του νησιού, σε μια κίνηση ισχυρής θέλησης να ακούσει τις απόψεις και τα επιχειρήματά τους, να γεφυρώσει διαφωνίες και να βρεθεί ένα κοινός τόπος μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών.

Ανάμεσα στους επισκέπτες ήταν ο δήμαρχος Σκύρου κ. Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης, αλλά και το μάνατζμεντ της ΕΝΤΕΚΑ, μιας εταιρείας Ανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που πήγε στο ραντεβού αποφασισμένη να ξεδιαλύνει τρία πράγματα: τη σημαντικότητα του έργου, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, για τις οποίες επικρατεί ένας μεγάλος προβληματισμός κυρίως σε ό,τι αφορά την επιβάρυνση της πανίδας και της αγροτικής οικονομίας, αλλά και τις πρωτοβουλίες της σε επίπεδο εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ δεν ήταν η πρώτη φορά που συναντούσε τους εκπροσώπους της Σκύρου. Μεταξύ του δημάρχου και του υπουργού υπήρξε συνάντηση και στις αρχές του περασμένου Αυγούστου, όταν ο δήμαρχος έφυγε από το ΥΠΕΚΑ με την προτροπή να στείλει στο υπουργείο στοιχεία που να αντικρούουν την επιχειρηματική εγκατάσταση.

«Εχω 17 θετικές εισηγήσεις για το έργο από τις υπηρεσίες του υπουργείου μου, δώστε μου τα επιχειρήματά σας για να τις αντικρούσω», τους είχε πει τότε ο κ. Μανιάτης. Ετσι, αποχώρησαν εμφανώς ικανοποιημένοι.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή, εξηγεί ο δήμαρχος, υπήρχε η εντύπωση ότι οι αποφάσεις έχουν ληφθεί ακούγοντας τον υπουργό να ομολογεί ότι δέχεται πιέσεις από πολλές πλευρές για να υπογράψει το έργο. Επιστρέφοντας στο νησί, ο δήμος προσέλαβε έναν δικηγόρο και έναν τεχνικό σύμβουλο και προετοίμασαν τον φάκελο για να καταθέσουν στο υπουργείο τους λόγους για τους οποίους θέλουν να ακυρώσουν την επένδυση.

Στην τελευταία συνάντηση που έγινε με τον υπουργό, παραμονές της εθνικής επετείου του «ΟΧΙ», περίμενε απογοήτευση τους επενδυτές και τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας ένας μεγάλος αιφνιδιασμός. «Δεν έχει καμιά σημασία για εμάς η παρουσία των επενδυτών στη συνάντηση, την πρότασή τους την ξέρουμε και δεν την αποδεχόμαστε», πήρε τον λόγο ο δήμαρχος, προσθέτοντας ότι «θεωρούμε εντελώς ακατάλληλο τον χώρο για να γίνουν διαπραγματεύσεις».

Η αίθουσα του υπουργείου για λίγο πάγωσε. Οι προτζέκτορες που είχαν ετοιμαστεί για την προβολή του έργου έκλεισαν, δίνοντας ο κ. Μανιάτης τη διαβεβαίωση στους τοπικούς φορείς ότι δεν θα υπογράψει το έργο αν δεν διασφαλίσει τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας.

Η φύση επέλεξε τους επενδυτές στη Σκύρο

Εκείνοι που έφυγαν μουδιασμένοι από την τελευταία συνάντηση στο υπουργείο είναι οι επενδυτές. Πασχίζουν από το 2005 να κάνουν την επένδυση, αλλά οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας δεν τους αφήνουν να πάρουν ανάσα. Εχουν υποβάλει από το 2011 στο υπουργείο την περιβαλλοντική μελέτη του έργου, η οποία για να εγκριθεί χρειάζεται μόνο την υπογραφή του υπουργού.

Η τελευταία όμως δήλωση του κ. Μανιάτη δημιουργεί προβληματισμό. «Δεν υπάρχει έργο που να μην έχει τοπικές αντιδράσεις. Εάν η θέση του υπουργού είναι να σταματάμε κάθε φορά που υπάρχουν αντιρρήσεις και εμπόδια τοπικού χαρακτήρα δεν κάνουμε τίποτα ως χώρα. Δεν κρίνω εν θερμώ και πιστεύω ότι είναι περίοδος περισυλλογής και ζύμωσης, καθώς είμαστε πεπεισμένοι ότι το έργο έχει σχεδιαστεί με ορθό τρόπο», σημειώνει ο κ. Παναγιώτης Λαδακάκος, διευθύνων σύμβουλος της ΕΝΤΕΚΑ.

Λέει επίσης με νόημα ότι υπάρχουν και άλλα νησιά όπως η Κρήτη όπου έχουν χορηγηθεί άδειες για 4.000 MW, η Λέσβος με 1.000 MW και άλλα τόσα στην Κάρυστο και καταλήγει: «Δεν επιλέγουν οι εταιρείες πού θα εγκαταστήσουν αιολικά πάρκα αλλά η φύση, εκεί όπου παρατηρείται σημαντικός αιολικός πλούτος. Η Πολιτεία βάζει τη φέρουσα ικανότητα κάθε περιοχής και στη Σκύρο ο χωροταξικός σχεδιασμός επιτρέπει εγκαταστάσεις αυτού του μεγέθους». Σε ό,τι αφορά τον ισχυρισμό ότι η επένδυση καλύπτει το μισό νησί, η άποψη των επενδυτών είναι διαφορετική. Οπως ισχυρίζονται, μόνο το 1% της συνολικής έκτασης θα καλύψει η ευρύτερη περιοχή της εγκατάστασης.

Αμφισβητήσεις για το ιδιοκτησιακό καθεστώςτης μονής

Η ΕΝΤΕΚΑ είναι μία από τις παλιότερες εταιρείες που δραστηριοποιήθηκαν στον τομέα της αιολικής ενέργειας -από το 1983-, με κύριο αντικείμενο τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη ενός έργου. Συγχρόνως όμως λειτουργεί και ως επενδυτής αναπτύσσοντας στρατηγικές συνεργασίες στον τομέα των ΑΠΕ. Η σύμπραξη με τη Μονή Μεγίστης Λαύρας ξεκίνησε το 2005 και χαρακτηρίζεται ως μια «οραματική επένδυση των Αγιορειτών», θεωρώντας ότι δεν υπάρχει πιο ήπια μορφής ανάπτυξη από εκείνη της πράσινης ενέργειας.

Εκτός από τη σχεδιαζόμενη επένδυση στη Σκύρο, η εταιρεία μαζί με ισπανικές εταιρείες ενέργειας κατέχει 50 MW στο Παναχαϊκό Ορος και 25 MW στη Βοιωτία. Πριν η Μονή Μεγίστης Λαύρας συμμαχήσει με την ΕΝΤΕΚΑ (το έργο υλοποιεί η κοινοπραξία Αιολική Νότιας Σκύρου, στην οποία το 95% ελέγχει η μονή και το 5% η εταιρεία), λέγεται ότι χτύπησε και άλλες πόρτες επενδυτών, με κύριο ζητούμενο των ιεραρχών να αξιοποιηθεί η τεράστια έκταση που εμφανίζεται να κατέχει στο νησί.

Πρόκειται για ένα από τα πιο ευαίσθητα σημεία των επενδυτών, καθώς το ιδιοκτησιακό της μονής έρχεται και παρέρχεται στα στόματα της τοπικής κοινωνίας, μολονότι υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις που αποδέχονται ότι η έκταση ανήκει στο μοναστήρι. Αφορμή για την ανακίνηση του θέματος αποτελεί η παραγγελία Σανιδά το 2009, η οποία συμπίπτει με τις καταιγιστικές αποκαλύψεις του σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου.

Ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου άρχισε να ξεψαχνίζει ξανά το ιδιοκτησιακό διευρευνώντας τη σκανδαλώδη αποζημίωση με την οποία συντελέστηκε η αναγκαστική απαλλοτρίωση ύψους 7,5 δισ. δρχ. για 1.935 στρέμματα προκειμένου να γίνει ο ναύσταθμος της Σκύρου. Ο κ. Γιώργος Σανιδάς ζητούσε στην παραγγελία του να διερευνηθεί αν τελέστηκε το έγκλημα της κακουργηματικής απάτης σε βάρος του Δημοσίου κατά την έκδοση αποφάσεων των δικαστηρίων με τις οποίες καθορίστηκαν υπέρογκες τιμές αποζημιώσεως απαλλοτριώσεων που βρίσκονται σε άγονες, βραχώδεις και εντελώς αναξιοποίητες περιοχές της Σκύρου.

«Στο σκάνδαλο Βατοπεδίου στον προσδιορισμό τιμών μονάδων για αντίστοιχες δασικές εκτάσεις στο Γραμματικό, το 2008, το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών στις ανταλλαγές που είχαν γίνει είχε ορίσει τιμή μονάδας τις 150.000 δρχ. Δεκατέσσερα χρόνια νωρίτερα, σε αντίστοιχα εδάφη η τιμή μονάδας στη Σκύρο προσδιορίστηκε σε 4,2 εκατ. δραχμές», αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος έχει ασχοληθεί ποικιλοτρόπως με την επένδυση αποτελώντας έναν από τους μεγαλύτερους πολέμιούς της.

Ο πρώην εισαγγελικός λειτουργός στην παραγγελία του σημείωνε επίσης ότι οι αποφάσεις του Πρωτοδικείου Χαλκίδας και του Εφετείου Αθηνών, με τις οποίες στις αρχές του 2001 αναγνωριζόταν η κυριότητα της έκτασης στη μονή, «είναι απότοκες παραπλανήσεως των δικαστηρίων διά της προσαγωγής ψευδών και εικονικών στοιχείων και ως εκ τούτου δεν μπορεί να θεωρηθούν ορθές».

Για το ιδιοκτησιακό η Μονή Μεγίστης Λαύρας δεν χωρατεύει και όσοι επιχείρησαν να το αμφισβητήσουν και να το παραλληλίσουν με το σκάνδαλο του Βατοπεδίου (βουλευτές όπως ο κ. Αποστόλου, αλλά και δημοσιογράφοι) δέχτηκαν μηνύσεις και αγωγές. Η υπόθεση δεν έχει κλείσει, λένε όσοι γνωρίζουν τις δικαστικές περιπέτειες της μοναστηριακής περιουσίας.

Αντιδράσεις των κατοίκων

«Θέλουν να μας κάνουν την Πτολεμαΐδα του Αιγαίου»

«Κερδίσαμε μια μεγάλη μάχη αλλά όχι τον πόλεμο», αναφέρει στο «business stories» ο κ. Στάθης Ζακυνθινός, φαρμακοποιός στο επάγγελμα και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων της Σκύρου που πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις κατά της επένδυσης. «Θα πούμε ότι κερδίσαμε όταν οι καλόγεροι επιστρέψουν στα ιερά τους καθήκοντα και αφήσουν τις μπίζνες», δηλώνει και επικαλείται μελέτη μεγάλης ελληνικής τράπεζας που αναφέρει ότι σχεδόν το 90% της επένδυσης «θα φύγει στο εξωτερικό σε βιομηχανίες της Γερμανίας, οι οποίες θα παράγουν τις ανεμογεννήτριες, τα καλώδια και όλο τον εξοπλισμό της εγκατάστασης. Η ελληνική προστιθέμενη αξία είναι μηδενική και η ανάπτυξη έρχεται μόνο στα χαρτοφυλάκια των καλογέρων», υποστηρίζει ο κ. Ζακυνθινός.

Σύμφωνα με τους κατοίκους του νησιού, ολόκληρη η Σκύρος είναι 220.000 στρέμματα, από τα οποία τα 120.000 είναι στον Νότο και τα υπόλοιπα στον Βορρά. «Το έργο κυριαρχεί σε όλο το νότιο κομμάτι του νησιού, με τη Σκύρο να είναι το μοναδικό νησί που στις τρεις από τις τέσσερις βραχονησίδες που ανήκουν στον δήμο δόθηκε πρόσφατα άδεια από τη ΡΑΕ για την εγκατάσταση επιπλέον 35 ανεμογεννητριών ισχύος 33 MW σε μια offshore εταιρεία».

Οπως εξηγεί ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής κατοίκων, με το έργο αυτό ανεβαίνει το εν δυνάμει αιολικό δυναμικό του νησιού σε 144 ανεμογεννήτριες και συνολικά σε 432 MW. «Θέλουν να μας κάνουν την Πτολεμαΐδα του Αιγαίου; Τι θα ακούσει η Πολιτεία, μια ολόκληρη κοινωνία ή μια χούφτα επενδυτές;» αναρωτιέται, θεωρώντας ότι η υλοποίηση του έργου θα εξοστρακίσει την παραδοσιακή οικονομία του νησιού, την πτηνοτροφία και τη μελισσοκομία σε μια περιοχή που είναι χαρακτηρισμένη Natura και Ζώνη Ειδικής Προστασίας Πτηνών.

Πηγή: http://www.newmoney.gr

Ενημέρωση - Ειδήσεις

Τη Σκύρο επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας για το τριήμερο της Αποκριάς.

Τη Σκύρο επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας για το τριήμερο της Αποκριάς.

Skyros Cycling Challenge 22-24 Μαΐου

Skyros Cycling Challenge 22-24 Μαΐου

Το Καλοκαίρι Ταξίδι με υδροπλάνα

Το Καλοκαίρι Ταξίδι με υδροπλάνα

Δέκα αιολικά πάρκα-μεγαθήρια

Δέκα αιολικά πάρκα-μεγαθήρια

Φανταστικές αεροφωτογραφίες της Σκύρου!

Φανταστικές αεροφωτογραφίες της Σκύρου!

Σκυριανό Αλογάκι

Σκυριανό Αλογάκι

SkyrosMap